Cum se manânca sushi?

Sushi este un fel de mâncare din bucătăria japoneză care a cucerit lumea. Merită să ştim cum se mănâncă acest fel de mâncare oriental.

În localurile care servesc sushi se folosesc beţişoare de unică folosinţă. Pentru persoanele care preferă să mănânce cu mâna, se pune la dispoziţie un prosop umed și parfumat. În funcție de temperaturi și de sezon acesta va fi cald sau rece. Folosește-l cu încredere ca să-ți cureți mâinile, imediat cum îl primești. Când vine mâncarea, acesta va fi luat de pe masă.

Cel mai bine este să începem cu maki sushi, învelit în alge nori. Algele preparate se servesc imediat după ce sunt gata, deoarece altfel preiau umiditatea de la orez şi se umflă.

Hreanul wasabi verde poate fi amestecat cu sos sau aşezat în cantităţi mici pe bucăţi de sushi, chiar înainte de a fi consumate.

Sushi se consideră finger food, adică mâncare care se mănâncă cu mâinile. Așa că, dacă nu te descurci cu bețișoarele, mănâncă cu încredere direct cu degetele. În nici un caz însă nu folosi furculița.

Betisoare_Sakura

Dacă bețișoarele sunt unite, rupe-le cu grijă și nu le freca unele de celelalte. Este considerat un gest nepoliticos. Atunci când nu mănânci, acestea ar trebui să stea paralele cu tine, pe bolul cu sos.

Dacă mâncăm dintr-o farfurie comună, luăm bucăţile de sushi cu capătul gros al beţişoarelor.

Bucăţile de sushi se înmoaie în sos de soia. Înmoaie rola cu partea ce conține pește, nicidecum cu cea din orez. Acesta din urmă s-ar îmbiba cu sos și s-ar putea să se destrame.

Întreaga bucată se bagă în gură, fără tăiat sau porţionat. Partea cu peștele trebuie să-ți atingă limba, astfel încât să te bucuri din plin de arome. Nu lăsa niciodată în farfurie bucăţi din care ai muşcat.

Între diferitele feluri de sushi gustă ghimbir murat. Ia o bucată de ghimbir şi înmoai-o în sos de soia. Astfel îți cureţi papilele gustative şi poţi simţi mai bine gustul următoarei bucăţi de sushi. Gustă din când în când și wasabi pentru a-ți reîmprospăta gura.

Sushi-ul se serveşte cel mai adesea cu ceai verde. Poți, de asemenea, să consumi sake sau bere tradițională japoneză.

Tipuri de sushi:

SET_1 SET_2

Nigiri – se compune dintr-o porţie de orez mică, ovală, cu adaos de peşte sau fructe de mare.

Maki – se compune din orez, peşte, castraveţi înveliţi în foi de alge nori, care apoi se taie în bucăţi mici.